בלוג

המושך

אמנון גור וילדי הפועל אורן השרון, מועדון האתלטיקה שהקים
אמנון גור וילדי הפועל אורן השרון, מועדון האתלטיקה שהקים. תמונה: ניר שועלי

"אני אשמור על הילדים ואת תרוצי" אמר אמנון גור ללונה צ'מטאי סלפטר שהיתה אז אומנת אלמונית בבית קונסול קניה בישראל. הוא לקח אתלטים בשלוש בבוקר לבדיקת MRI וחיכה להם בנתבג בכל שעה. דאג שיאכלו בצבא. וידא שיבלו זמן איכות עם חברותיהם. גם אם אתלט שלא ממועדונו נפצע, שלח אותו אמנון באותו יום לפיזיותרפיסט. הוא רב עם כל הממסד הישראלי על מנת שהרצים בני העדה האתיופית יוכלו להתקיים. וזה רק המעט ממה שאפשר לספר על אמנון גור ז"ל, שהלך מאתנו בתום קיץ בו הריצות הישראליות הפכו למותג וכשכל הצלחה כזאת מנציחה את זכרו ופועלו הייחודי אותו קשה להסביר במילים

לאחרונה נפרדנו מדמות חשובה במיוחד עבור הריצה בישראל בפרט והאתלטיקה הישראלית בכלל אבל אם יש משהו מנחם כנגד העצב על לכתו של אמנון גור ז"ל בגיל 86, זהו העתוי. המאמן והמנהל הוותיק נפרד מאתנו רק לאחר שחזה במימוש מפעל חייו. ההצלחה של המרתון הישראלי בזירה הבינלאומית יחד עם סצינה פורחת של תחום הריצות הארוכות, שם מורגשת טביעת ידו כאבא של הרצים, הם סוג של הפי אנד. אין ספק בקרב אנשי המקצוע כי כל אלה הם פרי עמל סזיפי ארוך שנים של המאמן האהוב.

בהחלט יש לתת קרדיט לאיגוד האתליקה, למועדונים ומאמנים נוספים, אבל שוב הוכח כי בענפים האישיים אין התכנות להצלחה ללא משוגעים לדבר, מסורים עד אין קץ, חדורי תשוקה ונכונות להקרבה, וכך בדיוק היה אמנון גור

אמנון גור מקבל אות יקיר הפועל מיורם ארנשטיין
אמנון גור מקבל אות יקיר הפועל מיורם ארנשטיין. תמונה: ניר שועלי

פועלו של גור היה ענקי. מאמן, מנהל בכיר במשרד החינוך, מייסד הפועל אורן השרון ועוד, אבל נתמקד הפעם בחיבור בינו לבין ההצלחה של הריצות הארוכות בישראל, שהיתה נראית דמיונית עד כדי פנטזיה בעבר הלא רחוק.

הכל מתחיל בפרטים הקטנים ואמנון ידע את זה. כך מספר דן סלפטר, בעלה-מאמנה של בכירת האתלטיות בדורנו, לונה צ'מטאי סלפטר: "אמנון היה המנהל הראשןן שלנו עוד כשלונה עבדה כאומנת לילדים בביתו של קונסול קניה. היינו אז רצים אצלו ואצל זהר זימרו בהפועל אורן השרון. אמנון בא ואמר ללונה 'אני אשמור על הילדים ואת תרוצי'. וכך היה. תמיד הוא היה שם בשביל הספורטאים. הוא טיפח את זהר כמאמן ותמיד היה שם ברקע. הוא ראה אצל הרצים את הכשרון עוד לפני שהם הגיעו להישג בינלאומי. כיום, אחרי כעשור, אני מבין שרק כשיש מישהו לצידך גם בגיל 30 אתה יכול לממש את עצמך ולא רק כשאתה צעיר. אמנון היה האיש הנכון במקום הנכון להרבה ספורטאים".

ומי כמו זימרו עצמו, מרתוניסט אולימפי ומאמן הנבחרת שחגגה הקיץ באליפות העולם את מדליית הכסף של מארו טפרי, כדי להעיד על פועלו הייחודי של גור: "אמנון בנה את התשתית וסלל את הדרך להצלחות שלנו היום. הוא נתן את החיים שלו לספורטאים. הוא בנה את הפרויקט בווינגייט, שתל את העציץ והשקה אותו. זו היתה ההתחלה של עידן המדליות כיום. הוא היה מסיע ילדים לאימון בעצמו, נותן את הלב והנשמה ולמעשה את כל כולו למען הספורט הזה. בודדים יכולים להקריב ככה במשך שנים רבות. הספורט הישראלי צריך לזכור את האדם הזה".

אמנון גור ומאמני נבחרת המרתון גזצ'או יוסף וזהר זימרו
אמנון גור ומאמני נבחרת המרתון גזצ'או יוסף וזהר זימרו
קבוצת האתלטיקה שבנה אמנון עם זימרו בשנת 2011
קבוצת האתלטיקה שבנה אמנון עם זימרו בשנת 2011

עמי ברן, שמנהיג כיום את הענף כיור האיגוד, היה בכלל חניך של אמנון בהטלת כידון, תחום נוסף אותו טיפח גור, בין היתר כמאמנו של שיאן ישראל ודים בביקין האולימפי. ברן, שהגיע להיות אלוף ישראל, מספר: "מגיל 16 גדלתי אצלו והייתי בן בית כמו משפחה אצל אמנון. הוא השפיע עלי המון. דאג לספורטאים שלו כמו אבא. ידע לעודד גם כשלא הלך ולא נתן לך אף פעם את התחושה שאתה לא יכול להיות אלוף. תחושה שאתה מיוחד. שמחתי לראות אותו מגיע לאליפות אירופה (20-) הקיץ בירושלים, גאה בנו ובכל אלה שהצמיח. אגב עד ימיו האחרונים אי אפשר היה ללחוץ לו את היד כי הוא היה מועך לך את כף היד עם העוצמה שלו".

כפר הנוער בן שמן, אתלטי הסימטה, הוועד האולימפי ומשרד הספורט, מכבי תל אביב, מכון ווינגייט והיחידה לספורט הישגי, כל אלה ועוד, וסליחה אם שכחנו את כולם, אחראים להצלחות המרתוניסטים, ויור האיגוד עמי ברן נותן קרדיט גם למאמנים כרפי וישניצר ז"ל ויחיעם סקיטל יבל"א לצד ההסבר על ייחודו של אמנון גור.

ברן: "אמנון האמין ודחף בעיקר את בני העדה האתיופית לצד עבודתו עם משרד החינוך ומשרד הקליטה. לא היה לו קל עם המלחמות בגופים השונים כדי להשיג תקציב ותנאים לרצים. הוא התרוצץ יום ולילה בין ח"כים לפקידים על מנת שאתלטים יוכלו לחיות. הוא לא ויתר על הרעיון לגדל דורות של ילדים אתיופים שגדלו בארץ והדברים התקדמו עד שנופצה תקרת הזכוכית. על זה חשב מבוקר עד לילה ועל זה הוא בטח גם חלם בלילה. ממנו אני לוקח את האמונה ומבקש מהאנשים אצלנו אמונה כזאת שאפשר".

 
אמנון גור ויור איגוד האתלטיקה עמי ברן
אמנון גור ויור איגוד האתלטיקה עמי ברן. תמונה: ניר שועלי

 בעודו מתכונן לאליפות העולם בריצות כביש בלטביה, מעיד גירמה אמרה, לשעבר שיאן המרתון הישראלי ומבכירי החניכים של גירמה אמרה באתלטי אורן השרון, על המסירות הבלתי נתפשת של אמנון גור לחניכיו.

גירמה, דוגמא חיה ורצה לפועלו של גור, נותן קרדיט גם לרעיה, תרצה גור, ונזכר: "בכל שעה ביממה כולל לפנות בוקר, אמנון היה מגיע לשדה התעופה אחרי שחזרנו מתחרות ולוקח אותנו הביתה. צריך בדיקת MRI בשלוש בבוקר? אמנון מסיע ומחזיר. אפילו הורים לא עשו למען ילדיהם מה שהוא עשה. הוא טיפל גם באתלטים שלא מהמועדון שלו. כשהם נפצעו הוא היה דואג שבאותו יום יראו פיזיותרפיסט. כשהוא ראה שלמישהו חסר כסף הוא נתן. אף פעם לא אמר לא. כשסיימתי לימודי תואר ראשון בווינגייט הוא מייד שאל אותי מה עם תואר שני ושאסור להפסיק. תמיד רצה שאתקדם עוד. לא הייתי יכול להגיע לאן שהגעתי בלעדיו. הוא היה מביא רצים מושכים מחו"ל לתחרויות. בצבא דאג שנהיה בבהד 8 ושנאכל כמו שצריך. דאג שנתחתן. לא רק לספורט דאג אלא למשפחה שלנו, שיהיה לנו זמן לחברות שלנו. הוא אהב אותנו גם כשלא הצלחנו בריצה".

אמנון גור וגירמה אמרה
אמנון גור וגירמה אמרה. תמונה: ניר שועלי

קצרה היריעה מלספר על כל פועלו של אמנון, יליד כפר תבור שגדל בקיבוץ מזרע והיה שותף בכיר להתפתחות האתלטיקה בישראל. הקפת התבור, מרתון טבריה, מרתון תל אביב, מכללת אוהלו, הפועל העמקים, כתות ספורט הישגי, מנהל היחידה למחוננים בספורט, שלל חניכים ועוד ועוד. בחרנו הפעם לספר על האקסטרא. המימד האישי. הגורם הנוסף. הדחיפה האישית שהעניק אמנון לחניכיו. תרומה בלתי נשכחת שמתוצאותיה אנחנו נהנים כיום לעיני כל העולם.

אמנון גור יחסר לכולנו.
יהי זכרו ברוך.

אמנון ורעייתו תרצה
אמנון ורעייתו תרצה. תמונה: ניר שועלי

בהחלט מעורר השראה... הנה כמה מוצרים שאולי יעניינו אתכם 🙂

סל קניות
Sidebar
התחל להקליד כדי לראות מוצרים שאתה מחפש.

מתלבט איזה נעל לבחור?
דבר עם מומחה לנעלי ריצה
ללא עלות!